xxx menü

Események
Kaposvári Állattenyésztési Napok beszámoló

A IX. Kaposvári Állattenyésztési Napok a Dunántúl legnagyobb és országosan is meghatározó kiállítása ebben az évben mintegy 800 tenyészállatot, 200 kiállítót és több mint 25 ezer látogatót vonzott Kaposvárra. A rendezvény három napon át gazdag szakmai- és közönségprogrammal várta az érdeklődőket.

A Kaposvári Egyetem 8 konferencia színhelye volt. Közel kétszáz szakember volt kíváncsi a Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium előadásaira csakúgy, mint a Bonafarm Csoport szakmai napjára. Az állattartás gépesítéséről rendezett konferencián és a XXII. Juhtenyésztési fórumon hagyományosan magas volt a résztvevők száma, de ugyanez mondható el a húsmarha tenyésztési fórumról is, ahol egy új húsmarhafajta, az ausztrál Murray Grey, is bemutatásra került.

Ismét nagy népszerűségnek örvendett a STIHL Timbersports bemutató, amelyen több nemzetközi versenyszámot láthattak az érdeklődők.

Szintén hagyomány, hogy az agrár-felsőoktatási intézmények hallgatói országos gazdászversenyen találkoznak Kaposváron. Szakmai és gyakorlati tudásáról hat háromfős csapat adott számot, az idén a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdasági és Élelmiszer-tudományi Karának hallgatói vihették haza a vándorkupát.

Az állattenyésztési kiállításon kiemelt program a tenyészállat-bírálat és fajtabemutató, a fejési és nyírási bemutató, valamint a felvezetők ügyességi versenye.

A kiállítás egyik kiemelkedő közönségprogramja volt a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap. A Somogy-megyei Vadászok Szövetségének fővadásza, Kemenszky Péter, aki egyben az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei szervezetének titkára is, néhány szóban összefoglalta a megye vadgazdálkodását. A vadhús-fogyasztást népszerűsítették a szervezők a vadfőző bajnokságon. Az alapanyagot – a kockázott szarvashúst – az egyetem Bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpontja biztosította.

Idén kibővült a Gazda-udvar is, amely a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola segítségével valósult meg. A vidéki életmódot bemutató és megismertető oktató épületben bemutatták a háztáji állatokat, a régi mezőgazdasági használati eszközöket, a szántóföldi növényeket, a kertészeti blokkban palántákat és gyümölcsfákat, valamint ezek terméseit is. A Gazda-udvarral nem titkolt célja volt a szervezőknek, hogy újra felelevenítsék a vidéki életmód szépségeit, megőrizzék hagyományait és megszerettessék a gazdálkodást a jövő generációjával.

vissza

Az Európai Bizottság által társfinanszírozott tevékenység. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.
Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.